De ce nu poti construi o relatie sanatoasa cu un psihopat?

Sunt multe feluri de psihopatie, multe dintre ele invizibile pentru noi, muritorii de rand. De altfel, un psihopat se va integra foarte usor intre oameni, manipulandu-i si facandu-i sa creada ca este o persoana perfecta in tot ceea ce face. Prin urmare, o relatie cu un astfel de personaj va parea cel putin la inceput, relatia la care ai visat intotdeauna iar el, printul pe calb alb despre care auzeai povestindu-se doar in basme.

Psihopatilor le lipsesc insa emotiile primare precum empatia sau iubirea de oameni, reusind insa sa isi ascunda aceste carente prin manipulare, șarm, cuvinte frumoase. Se spune ca aproximativ doua procente din populatie este formata din asemenea persoane, prin urmare, cu totii avem sanse destul de mari de a ne angaja intr-o relatie cu un psihopat. Din capul locului insa, trebuie sa fii cosntienta ca o asemenea relatie va fi aproape imposibil de mentinut pe termen lung, cel putin nu in conditiile in care ti-ai imagina tu ca ar trebui sa fie viata in doi. De ce? Iata cateva exemple concrete:

Capacitate minima de a crea legaturi emotionale. Sigur, aparentele de la inceput te vor convinge exact de cu totul altceva. Si asta pentru ca o asemenea persoana, chiar daca nu este capabila de emotii in acelasi fel in care le traieste o persoana considerata “normala”, el sau ea are capacitatea de a simti emotia placuta a unei noi cuceriri, a unei noi relatii, emotia noului. Un nou care insa devine istorie dupa ceva vreme, cand intervine plictiseala.

Incapacitatea de a simti remuscari si de a oferi scuze sincere. In general, psihopatilor, pe langa empatie, le lipseste si capacitatea de a simti remuscari, de a-si recunoaste vinovatia atunci cand gresesc si asa mai departe. Evident, intr-o relatie stabila si de lunga durata, aceste carente pot fi de neacceptat. Si asta pentru ca in ciuda faptului ca suntem cu totii supusi greselilor, pentru ca relatia sa functioneze, trebuie sa fim dispusi si la compromisuri dar mai ales la asumarea responsabilitatii pentru propriile fapte si cuvinte.

Narcisisim suprem. Pentru un psihopat, toti ceilalti oameni sunt mijloace catre scopurile lor si niciodata scopuri in sine. Este exact opusul imperativului categoric al eticii filosofului german Immanuel kant, dupa ale careui principii inca ne ghidam si ne construim relatiile sociale. Ori, alaturi de o persoana care are de gand doar sa te foloseasca pentru scopurile sale egoiste, nu ai cum sa construiesti ceva serios. Iar hiperdoza de narcisim este exact opusul iubirii de care ai nevoie.

Lipsa valorilor morale. Atunci cand un om nu intelege valorile morale sau nu le adopta, cei din jurul sau nu au decat de suferit. Au de suferit si cei ale caror valori morale nu sunt pe aceeasi lungime de unda, si mai mult de suferit au insa cei care sunt agrenati in relatii cu persoana complet imorale. Iar un psihopat va excela intotdeauna in acest domeniu.

2 thoughts on “De ce nu poti construi o relatie sanatoasa cu un psihopat?

 1. Interesant articol. La noi în țara pe primul loc e Cioaca smile
  Contrazic puțin acest articol: Un psihopat poate duce în eroare o relație și ani buni. Un psihopat, poate chiar el personal să fie considerat un bun psiholog, un om bun în societate, chiar să dea sfaturi celor ce suferă de acest sindrom. Nu este deloc ușor să descoperi astfel de psihopați.
  Am citit de curând o carte unde o femeie a reușit prin astfel de comportament să facă multe lucruri necurate, cu toate astea era văzută de cei din jur o femeie mai mult decât perfecta. O fi o boală? o fi necuratul? numai Dumnezeu știe, deoarece nici oameni de știință nu pot da un răspuns final.
  O seara frumoasa!

  1. Chiar nu stiu daca astfel de oameni trebuiesc numiti psihopati.
   Daca ar fi sa le aleg eu un nume, le-as spune „Oameni inteligenti„.
   O seara frumoasa si tie absent-o. smile

Parerea ta conteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.