Iarta ca sa fii iertat

Merită să iertăm? Merită să fim iertaţi? Copilul meu îmi spune deseori: am greşit şi eu, nu poate să greşească omul? Ba da. Poate. Însă deseori greşeala se răsfrânge şi asupra celora de lângă noi. Şi atunci s-ar părea că puţină severitate, exigenţă nu strică, Dacă se obişnuieşte omul să privească superficial lucrurile, riscă, prin greşeală, să distrugă sau să se autodistrugă.
Pe de altă parte, ideea de iertare adusă de Iisus, aduce sublimul în viaţa noastră. Când ajungi să ierţi o greşeală a cuiva si, mai ales, dacă reuşeşti să te ierţi pe tine însuţi, te ridici cu un gând mai sus spre Dumnezeu. Simţi că respiri altfel. Ş-atunci…cum să găsim calea între alfa şi omega? Trebuie să iertăm? Merită să fim iertaţi?

10 thoughts on “Iarta ca sa fii iertat

 1. „Scuzele nu sunt suficiente, greselile trebuie reparate
  Daca ati gresit fata de cineva, scuzele nu sunt suficiente: trebuie sa reparati stricaciunile. Numai cu aceasta conditie sunteti achitat. Nu este suficient sa-i spuneti celui pe care l-ati suparat: Îmi pare rau, iarta-ma… caci Legea divina va va urmari pâna când veti repara raul pe care i l-ati facut. Veti spune: Dar daca persoana m-a iertat? Nu, lucrurile nu se rezolva atât de usor, caci Legea si persoanele nu sunt unul si acelas lucru. Persoana va poate ierta, dar Legea nu va iarta; ea va urmareste pâna când veti fi reparat tot ceea ce ati stricat. Evident ca cel ce iarta da dovada de noblete, de generozitate, el se dezleaga, se elibereaza de chinurile care îl mentin în regiunile inferioare ale planului astral. Iisus a spus ca trebuie sa iertam gresitilor nostri, pentru ca sa ne eliberam de gândurile negative si de razbunarea care ne macina. Dar iertarea nu rezolva problema: iertarea îl elibereaza pe cel care a suferit, pagubit, dar nu si pe cel care a faptuit greseala. Pentru a va elibera trebuie sa reparati.

 2. Foarte frumos ai spus Petre ,cand iertam ne ridicam cu un gand mai sus spre Dumnezeu.Raspunsul meu la intrebarea ta este da,merita sa ieritam si trebuie sa ne si iertam pe noi insine,caci iertarea de fapt aduce liniste sufletului.Dar ca sa putem sa iertam si sa ne iertam ,trebuie sa ne apropiem mai multe de Dumnezeu,noi ca fiinte umane suntem inclinati sa nu iertam si nici sa nu ne iertam,e un efort interior ,mental si sufletesc pe care trebuie sa il facem cu noi insine ca sa putem ajunge sa iertam cu adevarat.Pana a ajunge sa ne iertam dusmanii e cale lunga si numai un suflet mult inaltat spiritual poate sa ierte.Ura,dusmania ,tinerea de minte a raului ne incarca cu energie negativa si tot noi avem de pierdut.

  1. Nu este usor sa ierti mai ales daca acele persoane te trateaza cu dispret insa cred ca ii poti ierta si in adancul sufletului tau, fara sa fie nevoie sa le spui asta lor personal.

 3. Sufletele curate iarta. Nu putem sa ne punem intrebari inaintea iertari, pur si simplu ierti. Asta daca poti, depinde si de interiorul fiecaruia. Cand vine vorba de copii smile mai luam masuri smile

  1. Ai dreptate , iertarea ar trebui sa faca parte din bunatatea noastra. Iertand dovedim celuilalt si chiar si noua ca suntem mai buni decat ce-l care a gresit, ca putem ierta tot asa cum Isus ne-a iertat greselile noastre prin moartea Sa.

 4. Buna ! Petrica
  Frumoasa descrierea,dar eu nu iert ca nu sunt Dumnezeu ,asa stiu eu din experienta mea ,insa nu tin dusmanie ,dar nici nu uit ce mi-a facut persoana respectiva .
  O seara buna iti doresc si Ileanei

  1. Nu este vorba de iertare divina ci de iertarea omeneasca.
   Ma intreb de ce exista zicala „Iarta ca sa fii si tu iertat” daca noi oamenii nu putem ierta?
   Multumim pentru urare. O seara buna si tie smile

Parerea ta conteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.