In sfarsit s-a votat! Inchisoare intre 2-7 ani pentru cei care chinuie sau omoara animalele!

În ultima perioadă, cazurile de abuzuri împotriva animalelor în România au crescut îngrijorător de mult, unele dintre ele, de o cruzime exacerbată, fiind prezentate și în mass-media (Vezi de exemplu cazul Corbu – câinele cu lăbile tăiate, cazul Tyson-câinele lovit cu toporul pe pagina de facebook a asociației pentru protecția animalelor Kola Kariola).

Și în județul Neamț există nenumărate cazuri de abuzuri împotriva animalelor, însă majoritatea cetățenilor nu știu că pot reclama penal aceste situații pentru ca cei care se fac responsabili de fapte pline de cruzime să fie pedepsiți conform legii, scrie ziarpiatraneamt.ro

Marți, 1 noiembrie 2016, plenul Senatului a aprobat amendamentul voluntarilor MDPA de mărire a pedepselor pentru cei care chinuie și omoară animale. Amendamentul la legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor a fost aprobat în forma inițială, fără alte amendamente de modificare. În consecință, pedeapsa pentru cei ce omoară și chinuie animale este de 2-7 ani.

„Art. 52
(1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani:

a) uciderea animalelor, cu intentie, fara drept;

b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale salbatice captive;

c) organizarea de lupte intre animale sau cu animale;

d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;

e) ranirea sau schingiuirea animalelor;

f) interventii chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative cum ar fi codomia, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor, coltilotul ciocului si dintilor;

(2) In cazul condamnarii pentru una dintre infractiunile prevazute la alin (1), instanta dispune ca pedeapsa complementara interdictia de a mai detine animale pentru o perioada de la 5 la 10 ani.”

Amendamentul mai prezintă faptele care se sancționează cu închisoare de la 3 la 10 ani, măsuri de confiscare, precum și amenzile pentru contravenție de la 5.000 la 10.000 lei.

Urmeaza comisiile din Camera Deputaților. Din păcate, timpul nu va mai permite să intre în acest legislativ și vom aștepta noua componentă a Camerei Deputaților de după alegeri.

Mărirea pedepselor pentru cei ce omoară și torturează animalele poate fi soluția pentru diminuarea, poate chiar stoparea, acestui fenomen infracțional care a luat o mare amploare în ultimii ani.

De asemenea, este de reținut că odată cu aprobarea majorării pedepselor, este nevoie de măsuri integrate de aplicare a legii: posibilitatea de a suna la un număr de urgență, înființarea Poliției Animalelor cu filiale în toate județele, oferirea de servicii veterinare de urgență pentru animalele agresate, sancționarea în mod real a celor responsabili de fapte de cruzime față de animale, controale stricte la nivelul adăposturilor publice, sancționarea abaterilor și oferirea de condiții decente animalelor găzduite acolo. Menționăm că există cazuri de abuzuri grave și la nivelul adăposturilor publice, susținute din bani proveniți din bugetul local.

Parerea ta conteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.