Sisteme de operare

Ce este Windows?
Microsoft Windows este numele unei serii de sisteme de operare create de compania Microsoft. Microsoft a introdus Windows pe piată pentru prima dată în noiembrie 1985, ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfetele grafice erau din ce in ce mai apreciate. Microsoft Windows a ajuns cu timpul să predomine pe piata de calculatoare mici, întrecând Mac OS, care fusese introdus pe piată mai înainte de către compania Apple Computers, astăzi numită Apple Inc.. La conferinta IDC Directions din 2004, vicepretidentele IDC Avneesh Saxena a constatat că Windows detine aproximativ 90 % din piata de sisteme de operare.

Versiunea cea mai nouă de Windows pentru statii de lucru existentă pe piată este Windows 7, cu mai multe editii (subvariante), pusă în vânzare în octombrie 2009.

Ce este Mac Os x?
Mac OS X este un sistem de operare dezvoltat, comercializat si vândut de firma Apple pentru computerele sale de tip Macintosh s.a. Începând din 2009, fiecare sistem Macintosh include preinstalată cea mai recentă versiune a acestui sistem de operare. Mac OS X este succesorul originalului sau „clasicului” Mac OS, care a fost sistemul de operare principal al companiei Apple Computers (astăzi: Apple), încă din 1984. Spre deosebire de predecesorii săi, Mac OS X este un sistem de operare pe bază de Unix, construit pe tehnologiile dezvoltate la compania NeXT între 1985 si începutul anului 1996, când NeXT a fost achizisionat de către Apple. Versiunea 10.5, atunci când rulează pe procesoare Intel, desine certificatul „UNIX 03”.
Prima versiune lansată a fost Mac OS X Server 1.0 în 1999, iar în martie 2001 a urmat versiunea „desktop” Mac OS X v10.0 (aici termenul „desktop” se referă la calculatoare relativ mici care au loc pe masa de lucru obisnuită). Până azi au mai fost lansate încă multe versiuni de tip „end-user” si „server”, cea mai recentă fiind Mac OS X v10.6 din iunie 2008. Versiunile de Mac OS X sunt supranumite după feline; spre exemplu, Mac OS X v10.5 este de obicei numită „Leopard” (10.4 a fost numit Tigru, 10.3 era Pantera, etc.)
Versiunea server, Mac OS X Server, este din punct de vedere arhitectural foarte asemănătoare cu varianta sa desktop. Prin comparasie ea mai include câteva unelte administrative (software) pentru managementul grupurilor sau pentru accesul simplificat la serviciile de resea de bază. Aceste unelte includ un agent de e-mail, un server Samba, un server LDAP, un server de nume si altele. Este preinstalat pe echipamentele hardware de tip server Xserve de la Apple, dar poate fi rulat pe majoritatea modelelor de computere Apple.

Ce este Linux?
Linux este un sistem de operare care a fost iniţial creat ca un hobby de către un tânăr student, Linus Torvalds, la Universitatea din Helsinki, în Finlanda.
Linus a avut un interes în Minix, un mic sistem de operare derivat din UNIX, şi a decis să dezvolte un sistem care sa depăşeasca standardele Minix.
Şi-a început activitatea sa în 1991, când a lansat versiunea 0.02 şi a lucrat în mod constant până în 1994, când versiunea 1.0 a kernel-ului Linux a fost lansata.
Kernelul dezoltat de Linus este inima tuturor sistemelor Linux, fiind dezvoltat şi distribuit sub GNU General Public License, iar codul său sursă este disponibil gratuit pentru oricine.
Acest kernel poate fi considerat forma de bază în jurul căreia un sistem de operare Linux este dezvoltat. Există acum literalmente sute de companii si organizatii precum şi un număr egal de persoane care au lansat propriile lor versiuni de sisteme de operare bazate pe nucleul Linux.
În afară de faptul că este distribuit gratuit, funcţionalitatea Linux, adaptabilitatea şi robusteţea, au făcut din Linux principala alternativa la sistemele de operare proprietare, cum ar fi, de exemplu, sistemul de operare al Microsoft, Windows.
IBM, Hewlett-Packard şi alti giganţi din lumea IT au îmbrăţişat Linux şi sprijina dezvoltarea acestuia.
In al doilea deceniu de existenţă, Linux a fost adoptat la nivel mondial în primul rând ca o platforma de server. Utilizarea sa ca si sistem de operare pentru calculatoarele persoanele este, de asemenea în creştere.


Parerea ta conteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.