Vrei să ai cele mai bune murături?

Tradiţia spune că murăturile trebuie puse în prima jumătate a toamnei, cu excepţia verzei, care poate fi pusă la murat prin noiembrie. Este încă timp să ne facem rezerva de conserve, pentru că piaţa încă abundă de legume şi zarzavaturi proaspete. Dacă nu vrem ca în ianuarie sau chiar mai devreme să găsim gogonele prea moi şi într-o saramură băloasă, este bine să ţinem cont de câteva sfaturi.

Fiecare gospodărie are specificul ei atunci când vine vorba despre conservarea legumelor pentru iarnă. Unii au obiceiul să pună gogoşarii ori castraveţii în oţet, având fiecare argumentul lui, ce ţine de gust sau toleranţa organismului la consum, însă cei mai mulţi folosesc saramura ca bază de conservare. Cum facem saramura Pentru a da rezistenţă acriturilor, dar şi o consistenţă normal întregului conţinut, trebuie să acordăm o mare atenţie modului de preparare a saramurii. ”Pentru fiecare doi litri de apă punem trei linguri cu vârf de sare grunjoasă românească sau sare neiodată. Cea mai bună sare este cea bolovan, extrasă din mina de sare. Saramura este bună atunci când ţine oul crud deasupra, oul cu tot cu coajă. Ardeiul iute, hreanul şi frunzele de vişin vor păstra legumele proaspete şi nu le vor da voie să se înmoaie, să se terciuiască”, este sfatul bucătarului buzoian Cristi Dobre. Se pretează pentru murare orice legumă sau fruct, care arată bine şi a ajuns la maturitate, fără a fi însă copt. Cele mai utilizate vegetale sunt gogonelele, castraveţii, conopida, varza albă, varza roşie, morcovii, ţelina, atât rădăcina cât şi frunzele, rădăcinile de păstârnac şi pătrunje, sfecla roşie, păstăi de fasole verde, groasa, ridichile de lună.

Dintre fructe, găsim în formă murată de la mere ionatan sau golden, pere de toamnă, prune pârguite, gutui până la boabe mari de struguri albi sau pepeni. Trebuie ştiut că legumele şi fructele cele mai bune pentru pus la borcan sunt cele proaspăt culese din grădină sau, cele pe care le cumpăraţi direct de la producător. Legumele şi fructele trebuie să fie cât mai viguroase, sănătoase, fără bube sau pete. Aveţi grijă la mărimea vegetalelor pentru murat. Cu cât sunt mai mici, cu atât vor fi mai moi după ce vor sta în saramură. De aceea, este recomandat ca în loc să le tăiaţi felii sau făşii, le puneţi întregi.

Dacă nu aveţi spaţii foarte generoase de păstrare, ci debaralele sau balconul apartamentului, puteţi alege ca recipient pentru murături borcane de 10 Kg, borcane de 3 Kg pentru castraveţi şi borcane de 0,8 Kg pentru gogoşari. La baza reţetei pentru murăturile deosebit de gustoase, sărate şi acre atât cât trebuie, stă şi arta de a aranja ingredientele în recipientul de murare.

Trebuie alese cu grijă şi condimentele: usturoiul, hreanul, boabele de muştar, dafinul, mărarul, frunzele de ţelină. Pe lângă faptul că dau gust, au şi un rol antibacterian. Aproape toate legumele şi fructele se pretează la murare şi mulţi gospodari le pun separat în recipiente de sticlă, plastic, lemn ori ceramică, cu mici adaosuri de vegetale pentru culoare sau aromă. Există însă foarte multe reţete de murături în amestec, care sunt preferate pentru combinaţia de arome rezultată prin conservarea laolaltă a legumelor şi fructelor.

Parerea ta conteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.